Fakers op Tinder herkennen
Er zijn veel nepprofielen op Tinder. Deze worden gebruikt door cybercriminelen om eenzame harten naar dubieuze sites te lokken. Hoe herken je fakers op Tinder?
Miljoenen mensen over de hele wereld flirten met elkaar op Tinder omdat Tinder een erg populaire dating app is. Helaas blijken sommige profielen op de datingapp nep te zijn.
Om ervoor te zorgen dat je niet in een nepprofiel trapt, geven we je hieronder een aantal tips over hoe je neppe Tinder-profielen kunt herkennen.
De eerste stap: Blauw vinkje symboliseert geverifieerde profielen
Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen bij het daten, moet je op Tinder letten op profielen met een blauw vinkje. Deze zijn geverifieerd door de datingapp. Dit zorgt ervoor dat er een echt persoon achter het profiel zit en geen bot.
Tinder controleert echter niet de werkelijke identiteit van de persoon. Wees dus voorzichtig, zelfs met geverifieerde profielen! Er kunnen nog steeds zogenaamde romantische oplichters achter schuilgaan.
Tekenen dat je met een faker op Tinder schrijft
Zodat je niet in zulke Tinder neppers trapt, vertellen we je hieronder de tekenen hoe je een nepprofiel op Tinder kunt herkennen.
Het profiel is constant actief en reageert onmiddellijk
Zelfs de eenzaamste mensen gunnen hun duim af en toe een pauze van het “swipen”. Als je daarom altijd een groen punt op het profiel van je Tinder-match ziet, heb je ofwel te maken met een bende criminele romantische oplichters, of met een chatbot en niet met een echt persoon.
Je match is ver weg
Tinder stelt je in staat om te flirten met mensen over de hele wereld. Wees echter voorzichtig met gebruikers die ver weg zijn en toch met je willen chatten. Vaak zijn dit cybercriminelen, die vaak uit Afrika komen. Deze criminelen worden ook wel Romance Scammer of Love Scammer genoemd.
Gestolen afbeeldingen van internet of stockfoto’s
Watermerken of auteursrechtelijke vermeldingen op de afbeeldingen kunnen erop wijzen dat de foto’s van een platform zijn gestolen en dat je te maken hebt met een nep-profiel.
Cybercriminelen gebruiken graag modelfoto’s of afbeeldingen van influencers om snel een match te krijgen vanwege hun hoge aantrekkingskracht.
Verschillende profielfoto’s
Heeft jouw nieuwe match meerdere foto’s in zijn profiel, bekijk dan eens goed de foto’s. Is het echt dezelfde persoon? Slecht gemaakte nep-profielen gebruiken vaak foto’s van verschillende mensen die op het eerste gezicht op elkaar lijken, maar in werkelijkheid verschillende personen zijn.
Ben je onzeker of je match echt is en of de foto’s de persoon tonen met wie je praat? Tinder biedt je de mogelijkheid om een videochat te doen. Vraag gewoon je match of jullie niet een videogesprek op Tinder willen starten.
Op die manier kun je gemakkelijk controleren met wie je echt te maken hebt. Geef tijdens het chatten duidelijke instructies zoals “Draai je eens om” of “Steek je rechterarm op”. Zo voorkom je dat je met een nepvideo wordt misleid.
Een botprofiel op Tinder herkennen
Om ervoor te zorgen dat het plezier van het daten op Tinder niet wordt vertraagd door een botprofiel, moet je het controleren aan de hand van een paar criteria:
Online status: Zelfs de meest actieve Tinder-gebruiker moet onvermijdelijk af en toe een pauze nemen. Als je Tinder-match echter constant “Actief 0 minuten geleden” zegt, moet je argwaan hebben.
Beschrijvingstekst: Je moet de beschrijvingstekst van je match eens goed bekijken. Als hier te veel speciale tekens worden gebruikt, kan dit ook duiden op nep.
Opdringerige berichten: In het allereerste bericht wordt een hete nacht beloofd. Vervolgens wordt u echter gevraagd om u hiervoor en voor een “date” op een andere site te registreren. Rapporteer het profiel in kwestie en blokkeer de persoon.
Foto’s: Veel nepprofielen hebben meerdere foto’s, maar ze lijken alleen op het eerste gezicht op elkaar.
Snelle antwoorden: Je ontvangt direct na een match een eerste bericht. Er wordt altijd heel snel geantwoord, op elk moment van de dag of nacht.
Ongebruikelijke letters en tekens: Oplichters zijn vaak in het buitenland gevestigd. Daarom zijn er vaak taalkundige afwijkingen in nepchats, zoals ontbrekende umlauten, onhandige uitdrukkingen of verkeerd gespelde woorden.
Geen informatie: Je chatpartner reageert helemaal niet of heel oppervlakkig op je berichten. Je krijgt nauwelijks persoonlijke en unieke informatie over je contactpersoon.
Vragen over vertrouwelijke gegevens: Je wordt om zeer vertrouwelijke informatie gevraagd. Een “normaal” chatcontact zal zeker niet meteen je volledige geboortedatum, je geboorteplaats of de vroegere achternaam van je moeder willen weten.
Ze proberen je naar een ander platform te lokken: Je chatpartner wil niet echt met je schrijven, maar je naar een ander online platform lokken.
Hoe je romantische oplichterij op Tinder herkent
Wees voorzichtig als je online date: sommige oplichters veinzen handig emoties, maar in werkelijkheid zijn ze uit op geld.
De daders, die meestal in het buitenland gevestigd zijn, zijn handig en spelen in op emoties. De belangrijkste waarschuwingssignalen voor “romantische oplichters” zijn
- Contact meestal in het Engels
- Zeer aantrekkelijke foto’s die een serieuze indruk maken
- Interessant levensverhaal en professioneel succesvol, bijv. ingenieur, arts of architect
- Snelle interesse en overdreven liefdesverklaringen
- Alleen online en telefonisch contact
- Om een specifieke reden, bijv. een noodgeval in de familie of een geblokkeerde rekening, vraagt de dader uiteindelijk om geld.
Het belangrijkste waarschuwingssignaal is het verzoek om geld, dat op een bepaald moment komt.
Valse profielen zijn te vinden op alle dating apps op het internet
Nepprofielen van criminelen zijn te vinden op alle datingapps en datingsites op internet en op alle sociale media sites, waarmee gewetenloze criminelen slachtoffers van hun geld proberen te beroven.
Kijk goed naar het Tinder-profiel waarmee je schrijft en wees heel voorzichtig voordat je persoonlijke gegevens prijsgeeft. En stuur nooit geld naar een persoon die je alleen van een Tinder-profiel kent maar nog nooit persoonlijk hebt ontmoet.
Als je een nepprofiel hebt gevonden, kun je het profiel melden bij Tinder zodat het wordt verwijderd en andere gebruikers worden beschermd tegen schade.
Privédetectives controleren matches als je het niet zeker weet
Heb je iemand ontmoet op Tinder en weet je nu niet zeker of die persoon wel echt is? Dan heb je de mogelijkheid om de persoon te laten controleren door ervaren privédetectives. Deze controle is discreet en geeft je gemoedsrust.
Hoewel het antecedentenonderzoek een beetje geld kost, zorgt het ervoor dat je aan de veilige kant zit en dat je precies weet waar je aan toe bent.
Schrijf een e-mail met alle details en een paar foto’s van de persoon die je door de privédetectives wilt laten controleren. Je ontvangt dan een offerte. Stuur de e-mail naar: info@lovescammer.com