Romantische oplichting als gevaar op het internet

Voor wie op zoek is naar liefde, biedt het internet een schier eindeloze selectie aan potentiële sprookjesprinsen en -prinsessen van over de hele wereld. Maar wees voorzichtig. Eenzame mensen zijn vatbaar voor vleierij en liefdesverklaringen die niet per se oprecht zijn. Deze mensen worden doelbewust uitgebuit door oplichters om zich financieel te verrijken.

Definitie van Love Scam

Sinds enige tijd bestaat er een moderne vorm van oplichting die bekend staat als “Romance Scam” of “Love Scam”. Vertaald betekent dit liefdesbedrog. Bij deze oplichtingspraktijk worden valse profielen aangemaakt op sociale netwerken en online datingsites om anderen voor te wenden dat ze verliefd zijn, om uiteindelijk financiële bijdragen te ontvangen.

Romantische oplichting als gevaar op het internet

De werkwijze bij oplichting

De oplichter (in het Engels “scammer”) gaat aan de slag met een vals profiel en neemt contact op met het slachtoffer op een internetplatform zoals Instagram of Facebook. Er worden berichten uitgewisseld, en hij of zij beweert verrassend snel verliefd te zijn geworden. Als het slachtoffer hierop ingaat, wordt het zo lang bestookt met liefdesverklaringen dat het uiteindelijk verliefd wordt – zij het op een fictief beeld, zoals een zogenaamde ingenieur op een booreiland of een vermeende Amerikaanse soldaat in Jemen.

Als het slachtoffer een heteroseksuele man is, wordt hem natuurlijk een zeer aantrekkelijk beeld voorgespiegeld. Het werkelijke geslacht van de oplichters doet er niet toe. Over weken en maanden wordt de vermeende liefdesrelatie opgebouwd via platforms zoals Skype, WhatsApp, Google Chat of Telegram. Er worden gezamenlijke toekomstplannen gesmeed en ontmoetingen in het echte leven afgesproken.

Maar dan komt de oplichting aan het licht: vlak voor de geplande ontmoeting beweert de oplichter een ongeluk te hebben gehad, ziek te zijn of overvallen te zijn op de luchthaven.

Het uitverkoren slachtoffer wordt nu gevraagd de medische, reis- of andere kosten te dekken en het bedrag over te maken via een overschrijving of naar een buitenlandse rekening. Er duiken steeds nieuwe problemen en obstakels op, en het slachtoffer wordt aangespoord tot betaling. Echter, het komt nooit tot een ontmoeting.

Als het slachtoffer stopt met betalen of achterdochtig wordt, verandert de oplichter van strategie. De toon wordt dwingender en het slachtoffer wordt met liefdesontneming onder druk gezet. Als zelfs dat niet werkt, grijpt de oplichter vaak naar verdere trucs.

Bijvoorbeeld, hij of zij kan in het bezit zijn van intieme foto’s die het verliefde slachtoffer ooit in vertrouwen heeft gestuurd, en daarmee chanteren. Dit wordt sextortion genoemd. Of er meldt zich plotseling een “autoriteit” of een “advocaat” uit het buitenland die beweert de oplichter en de buit te hebben gepakt, die nu tegen een “verwerkingskosten” kan worden terugbetaald.

Met andere woorden: wie eenmaal geld heeft overgemaakt, wordt met allerlei trucs zo lang onder druk gezet totdat hij of zij het contact met de oplichter volledig verbreekt.

Tips om geen slachtoffer te worden van liefdesbedrog

  • Accepteer geen vriendschapsverzoeken op Facebook of vergelijkbare platforms van personen die u niet persoonlijk kent.
  • Vraag uzelf af waarom een welgestelde, aantrekkelijke persoon uit een ver land, die niets met uw leven te maken heeft, plotseling een langeafstandsrelatie met u wil beginnen.
  • Wees wantrouwig als iemand die u via een datingsite hebt leren kennen, al vóór de eerste ontmoeting spreekt over de grote liefde.
  • Breek onmiddellijk het contact af als u om geld wordt gevraagd.
  • Breek ook het contact af als u wordt gevraagd waardevolle spullen zoals mobiele telefoons of codes van cadeaubonnen zoals iTunes-kaarten, Steam-kaarten of Amazon-kaarten op te sturen.
  • Sta niet toe dat een onbekende van internet een pakket met waardevolle spullen naar u stuurt.
  • Stel nooit uw rekening ter beschikking voor financiële transacties van derden. U kunt zich schuldig maken aan witwassen.
  • Stuur nooit gevoelige of intieme foto’s van uzelf die u niet zelf zou publiceren.
  • Onthoud dat alles op internet nep kan zijn: complete profielen met vriendenlijsten, foto’s, officiële documenten, video’s, bonnetjes, kopieën van paspoorten, telefoonnummers, enz.

Wilt u de waarheid weten over uw chatpartner?

Heeft u iemand op internet ontmoet en twijfelt u of deze persoon echt is of niet? Dan hebben we goed nieuws voor u: Privédetectives kunnen deze persoon discreet voor u controleren. Met een achtergrondcontrole weet u snel met wie u te maken heeft en bent u aan de veilige kant.

Deze controle is vertrouwelijk en kost weinig geld. Schrijf snel naar info@lovescammer.com, zodat u aan de veilige kant bent.

Meer informatie vindt u in het artikel Datingfraude